Som jag tidigare skrivit om, är det största problemet för den moderna människan nya tiders ”välfärdssjukdomar”. Med mycket stress, dålig kost och brist på motion som ger utslag i övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och också allergier. Orsaken till allt detta är att vi avskärmat oss från den naturliga livsstil som vi anpassats oss till under tusentals år. Kroppen är skapad för att använda fysiskt, andas leva ute i dagsljus, att äta och vila för att återhämta sig. Först under det senaste århundradet har vi fått ett högproduktivt industrisamhälle, miljontals nya kemikalier, stillasittande jobb inomhus, och tidspressande scheman med dålig kost och följdproblem. Många drabbas av den onaturliga livsstilen.

Den nya livsstilen har främst inneburit enorma mängder nya kemikalier, plaster, GMO och tillsatser i mat som kroppen inte har lärt sig känna igen och därför stör våra hormoner och kroppens belöningssystem. När vi växer upp i den här konstgjorda världen, kanske mitt i en storstad utan kontakt med naturen, ständigt äta industriell mat och omge sig med kemikalier och plaster i allt från munnen till huden, då får kroppen arbeta med överbelastade och dåligt fungerande immunförsvar då vi dödar den naturliga balansen.

Jag tänkte gå in lite mer på allergier, jag har själv drabbats av allergi. Det första att göra är att kolla upp om det är något speciellt man reagerar på, vanligast är päls, damm, kvalster och pollen. Sedan finns en hel del matallergier, och jag tror själv att många människor har matallergier utan att veta om det. Om du alltid är snuvig och har mycket slem kan det bero på laktosallergi. Om du ofta får ont i magen, är förstoppad och har andra tarmproblem kan det vara glutenallergi (vete) osv. Många människor som inte får några svar på varför dem är sjuka, kan troligen finna svaret i vad dem äter dagligen, finns färgämnen och konserveringsmedel (E-nummer) som många känner symptom på. Mer info här; http://www.aktavara.org/Guide.aspx?f_id=9525

Men det är inte bara maten, för mig utvecklas allergi, hudproblem och depressioner mm. av hur kroppens immunförsvar inte kan hantera sin omvärld längre. Därför är det bra när det uppmärksammas om hur ohälsosamma ämnen finns i leksaker för små barn, tillsatser i maten, hur mycket bekämpningsmedel och antibiotika som förekommer i matindustrin. Dåliga inomhusmiljöer mm. Allt sådan medvetenhet sprids och får människor att välja bort det onaturliga.

Vi vistas mer ute, äter ekologiskt och lokalt, odlar mer själva och tänker på hur djuren lever. Vi får helt enkelt upp ögonen för att vi kan välja vad vi vill ha med hjälp av plånboken. En revolution mot det onaturliga behöver alltså inte innebära ett blodigt krig, det innebär bara att sluta köpa av det.

Så för att slippa kroniska sjukdomar, mental ohälsa, allergier mm. Innebär att återvända till naturen med allting vi gör, alltså att leva mer efter hur kroppen mår. Det främsta man kan göra är;

Äta mer naturligt : Att äta mer råa, levande grönsaker som är antiinflammatoriska. Gå till frukt- och grönsaksdisken och köp ekologiskt, slå upp recept och laga allting från grunden. Det är det bästa tipset, ta en titt på innehållsförteckningen, köp inget du inte vet vad det är. Tänk efter principen 100 % äkta vara. Speciellt bra mot allergiska reaktioner är växtproteiner, kokosolja, nötter, svamp och allting med mycket C-vitamin, ex; citrusfrukter, kål, spenat osv. Ät också D3-vitamin tillskott, och gärna inlagda grönsaker som inte pastöriserats.

Äta mindre konstgjort : Framförallt det som gör oss sjuka är för mycket socker och alla dessa stärkelser och tomma kolhydrater som proppas i skräpmat och i färdigmaten. Socker är ett bränsle för sjukdomar, samtidigt som det har visat sig vara 8 gånger mer beroendeframkallande än kokain (!). Tips är att dra ner på mängden och försöka ersätta en del med honung, frukter, bär och stevia.

Naturliga hjälpmedel : Nr1. Vädra ut ofta (speciiellt i mindre, äldre lägenheter) Inomhusluften är alltid mycket mer förorenad än utomhusluften, så se till att rena/byt luften inne. Skaffa gröna växter, en bra luftrenare, våttorka hellre än dammsug, och undvik rök. Läs mer här om inneluften o tips; indoor air quality 

Annat : Skaffa ett naturligt nässpray med eucalyptusolja som sköljer ut näsan, till naturliga allergimediciner räknas nässlor, vitlök och citron och framförallt honung. Andra naturliga "histaminer" finns i mat med "Quercetin"; i äpplen, bär, lök, broccoli mm.


Leva mer naturligt : Byt ut vardagskemikalier hemma, använd naturliga tvålar, deo, rengöringsmedel osv.. Använd leksaker, möbler och kläder som helst inte är syntetiska och fyllda med plast. Använd mer av trä, papp, bomull, glas, porslin.. Mer tips finns i boken/sidan; ”Den onda badankan” http://denondabadankan.blogspot.se

Och tänk främst på att stressa så lite som möjligt, stress är riktigt dåligt för oss på alla sätt. Sov ordentligt 7-8 timmar, motionera regelbundet utomhus, gå ut i dagsljuset, hitta små stunder där du kan stänga av allt, och undvik alla mediciner och antibiotika om det inte verkligen behövs.

Här finns mer bra info om allergier på dr mercola; http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/24/allergy-season-hits-us-with-a-vengeance.aspx

Hoppas några tips här kan hjälpa, det är en hel del att bli medveten men hälsa är en helhet och man får börja med enkla steg. Att försöka hitta roten är långt bättre än att stirra sig blind på symptomen.