Beteende och mat

Hur vi blir deprimerade av att äta skräpmat, och hur vi kan äta bättre och må bättre.

Jag har på senaste tiden fått en stor insikt i att förstå hur det vi äter påverkar vår hjärna och vårt beteende otroligt mycket. Vår ”andra hjärna” sitter i magen och är den näst största ansamlingen av nervceller efter hjärnan (där finns också 80 % av vårt immunförsvar). Nya studier visar att depressioner kan kopplas ihop med vilka bakterier vi har i mage och tarm. Man har till och med börjat behandla människors mentala hälsa med att tillföra friska tarmbakterier.

Att regelbundet äta skräpmat och halvfabrikat gör oss inte bara feta och ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, det påverkar också hur vi mår psykiskt. Dessutom är skräpmaten och den mat som tillverkas industriellt proppad med socker, stärkelser och andra tillsatser som faktiskt också gör oss beroende, och lurar hjärnan att äta ännu mer. Det är ”tomma kolhydrater”, enbart för en tillfällig dopaminkick i hjärnan medan kroppen får näringsbrist.

Detta borde vara en väckarklocka, men det är inte alltid så enkelt att ändra dåliga beteende och beroenden. När vi är ledsna och upprörda är det snabba belöningar vi söker oss till, vi frossar i mängden av skräpmat som tar upp alla gatuhörn och reklamtillfällen. Men det är precis tvärtom vi behöver göra, alltså bygga upp kroppens näringsintag för ökad energi att orka ta oss ur en ohälsosam livsstil.

För mig är kulturen en stor väckarklocka, det är inte konstigt att människor blir allt sjukare och fetare av att äta på ett sätt som kroppen inte kan hantera. De stora mat- och läskjättarna är de som får reklamplatserna, och de vet att locka kunder. De behöver bara tysta ned hälsodebatten. Det finns dock mycket positivt med att bli medveten om allt detta, eftersom vi kan medvetet styra över vad vi äter och helt enkelt äta mer av det som kroppen verkligen mår bra av.

 Kroppen vill ha riktig näring, råa och naturliga ingredienser. Sådant som påverkats så lite som möjligt (helst inte alls) av industrin. Därför mår vi väldigt bra av alla sorters grönsaker som ex kål, broccoli, spenat, men även frukt, bär, groddar, lök, svamp, linser, böner. Kroppen mår också bra av att äta animaliskt ibland, men då ska djuren helst inte födas upp industriellt. Det bästa är ekologiskt, vilt och opastöriserat. Gärna från en lokal gård/bonde.

Ett stort problem idag är alla dessa dåliga industriella fetter vi äter, sådant som transfetter, härdade fetter och vegetabiliska oljor som finns i stort sett allt från kakor till olika såser och pålägg. Kroppen vill återigen helst ha naturliga fetter, sådant som nötter, fröer, mandel, avokado, fiskolja (omega3 mm) och kokosolja och kallpressad olivolja. Välj alltid smör istället för margarin, välj bort raps, soja, bomull och solrosolja. I naturlig form är fetter faktiskt  riktigt hälsosamt och välbehövligt då vår hjärna till största del är fett.

Väj naturligt, välj bort konstgjort.

Jag hade egentligen tänkt skriva om tillsatser som kan vara bra att äta, men det är så beroende på vad man äter. Jag skulle hävda att om man äter mestadels naturlig mat från växtriket och får i sig bra fetter från exempelvis fröer och nötter så behöver man troligen bara tillskott av D3-vitamin och K2. D-vitamin behövs eftersom vi i norden har brist på sol på vintern. (Här kan du läsa mer om K2 och tarmen; http://theone.bloggo.nu/Levande-mat-o-goda-bakterier/

Att majoriteten av folket har brist på vitaminer, fiber, magnesium och kalcium är en konsekvens av att vi de flesta äter allt för lite färsk och naturlig mat. Laga riktig mat hemma, ät mer grönt, skaffa lite avokados och frukter i en skål. Ät lite nötter och fröer dagligen (ex; i en müssli) och du får ökad energi och mår mycket bättre. När vi mestadels bara intar vitt bröd, vitt ris/pasta, bullfika, läsk, juicer och sockrade frukostflingor hamnar vi i en känslomässig karusell där blodsockret går upp och ned som en jojo och vårt sug blir obehagligt beroende för oss. Riktig näring bryter detta mönster, och får oss att tänka klarare och hålla vårt humör stabilt.

Jag vill också rekommendera en intressant dokumentär på samma tema, med något chockerande inslag om mat och hur vi påverkas. Den kan ses gratis här; Food on the brain 

Hoppas det ger lite inspiration, lycka till!