Jag gick på folkets bio igår och såg en fantastisk film som hette "Captain Fantastic" som jag verkligen kan rekommendera och se. Lite kort kan jag beskriva att den handlar om Ben (som spelas av Viggo Mortensen). Ben har skapat ett paradis för sig och sina sex barn i USA:s djupa skogar. Han uppfostrar dem till starka och bildade individer. Men en plötslig händelse tvingar den udda familjen att återvända till civilisationen. Frågan är hur Ben och barnen klarar det?

Jag tycker filmen var väldigt rolig men också en bra film att reflektera över hur vi lever våra liv. Speciellt ifråga om vår egen frihet och förmåga att ifrågasätta saker och ting. Det är mycket samhällskritik mot hur vi människor lever i västvärlden, hur giriga storföretag ständigt manipulerar oss att äta ohälsosamt, att konsumera mängder med saker vi inte behöver, och hur läkemedelsindustrin gör oss till beroende av piller och mediciner. Inte konstigt att en del längtar bort till naturen och det "vilda livet", där vi inte främst är konsumenter utan faktiskt människor som kan klara oss själva, behålla en naturligt stark hälsa med nyttig mat och ifrågasätta samhället. Inte som sönderstressade människor med olika prestationskrav på hur vi ska vara, klä oss och bete oss för att kämpa med att passa in.

Det räcker med att vi kan se våra liv med ett annat perspektiv ibland, till exempel utifrån hur andra kulturer lever och har levt, eller utifrån hur de vilda djuren lever. Att ta på andra "glasögon" kan verkligen öppna våra ögon för hur andra ser på världen. Hur mycket vi tror att någonting är sant, så är det i slutändan ändå bara ett perspektiv.

En annan film som har lite samma tema om att söka det vilda, och det "riktiga" livet bort från det "fejkade och konstgjorda" samhället är filmen "INTO THE WILD"

Det är en helt fantastisk film värd att se! En film som är tankeväckande om farorna med ett samhälle där människor inte tänker själva utan blir kugghjul åt storföretagen, offer för att bara följa med strömmen, skolas och bli underkuvad auktoriteter. Saker som gör människor rädda för att vara unika och följa sitt eget hjärta och sitt eget skapande. Hur vår materiella värld bedövar oss och på många sätt dödar det unika och skapar samma stormarknader, varukedjor och matställen överallt. Där kravet att passa in i en norm förstör vår egen kreativitet och unikhet.

 Into the wild

Detta är faror som uppmärksammades redan i början av 1900-talet av författaren Herman Hesse som varnade för "amerikaniseringen" av Europa, och visst kan man se detta ske i allt från den ständiga reklamen för snabbmat, läsk, prylar, läkemedel och modeindustrin till Hollywoods TV-serier och filmer som i många fall är koncept som upprepas om och om igen som vi vore förprogrammerade att bli beroende av att bara uppleva samma saker, samma smaker, samma draman . Saker som kan få oss att undra om vår egen frihet att tänka och känna på olika sätt.