Hej! Jag har studerat mycket på sistone om varför vi blir sjuka i cancer och andra "välfärdssjukdomar", tänkte dela med mig lite..

Det har kommit allt mer forskning och förståelse för hur det vi äter spelar en roll i de vanligaste sjukdomarna i världen som är hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Om man verkligen undersöker roten till dessa sjukdomar så finner man samma underliggande mönster av okunskap om hur stor roll våra matvanor spelar.

Jag kan rekommendera att se en kort presentation på TEDtalk av William Li, som i sin forskning menar att cancer är något som hela tiden uppkommer men botas i en normal kropp, och att det finns många ämnen i mat som till och med är mer effektivt än den cancermedicin som skrivs ut till drabbade. Enligt Li så står dålig kost för minst ¼ av alla diagnoser, lika mycket som rökning utgör. Resten är andra miljöfaktorer och endast en liten del beror på genetik. Jag har själv förvånats hur lite dagens sjukvård pratar om kostens påverkan. De är alldeles för inriktade på syntetiska mediciner och skeptiska till naturliga alternativ (till stor del på grund av ekonomiska intressen).

TEDtalk kan ses här; TED 

Jag skulle vilja ge en mycket kort introduktion till vad som orsakar cancer, och vad som kroppen behöver för att bota sig själv. Jag har läst om många fall där människor har kunnat bota allvarliga tumörer genom att ändra livsvanor. William pratar om ”anti angiogenesis foods” som i många fall är mer effektivt än syntetiska cancermediciner, det handlar om att äta vitamin E (i nötter, frön, pumpakärnor mm), dricka grönt te. Även citrusfrukter, vitlök, bär och mörkgröna bladgrönsaker då naturliga färgämnen är bra för att stärka immunförsvaret och öka cellandningen.

Cancer är kopplat till vårt immunförsvar, med ett starkt immunförsvar kan kroppen själv förebygga i stort sett alla sjukdomar som finns!! I en japansk stor cancerstudie fann man det otroligt viktigt att äta färgstarka grönsaker med karotin så som morot, grönkål, spenat, purjolök, broccoli, paprika. Det viktigaste för att öka sitt försvar är helt enkelt att börja äta mycket mer råa grönsaker och att helst utesluta allting som är fabrikstillverkat och processerat, anledningen är att kroppen behöver optimalt med vitaminer och mineraler för cellandning. Många av de färdiga produkterna vi köper i butik saknar vad kroppen behöver, istället är de fyllda med vitt mjöl, massa socker, färgämnen och konserveringsmedel som inte har någon näring i sig. De är ”tomt bränsle” för kroppen.

Framförallt vitt mjöl, socker och för stora mängder salt har visat sig skapa den syrefattiga miljön som gör att cancerceller kan växa. Det har nämligen visat sig att cancerceller inte kan leva i en syrerik miljö. Därför bör vi syresätta cellerna så mycket vi kan för att vara friska.

Och därför ska vi äta mer rå och färsk mat, en återkommande tips är att äta mycket mat som har syrningskultur eftersom vi behöver mycket goda, levande bakterier i magen som hjälper oss. Det handlar om att äta kefir, yougurt, fil, kvarg, ostar med syrningskultur och naturligt syrade grönsaker som surkål. Sådant åt vi mycket förr för att bevara mat. Sedan är en av de största bristerna i dag att vi äter för lite fiber och då blir vi förstoppade, och riskerar mag- och tarmcancer. Fiber finns massor i grönsaker och i fullkorn, fröer och nötter. Speciellt chiafrön och linfrön hjälper till att forsla ut gifter ur våra organ. Om man har en bra tarmflora är kroppen frisk.

 


Vår tids levnadssätt är boven till vad som kallas ”välfärdssjukdomarna” där cancer är en av dem. Vi äter näringsfattig mat ”bristföda”, alldeles för mycket stekt, rökt, oljad, sockrad och saltad mat med kemikalier när vi istället borde äta ekologiskt odlad mat i sin naturliga form utan att upphettas. Sammanfattningsvis bör vi alltså äta mycket mer syrad och rå mat med mycket fiber och hela korn i fullkorn som håller ett lågt och stabilt blodsocker genom att undvika tomma kolhydrater från socker, vitt mjöl och stärkelser. Man bör också undvika rött kött och äta mindre animaliskt. Också dåliga fetter i bearbetade matoljor är också en stor hälsobov, man bör välja kallpressade och steka i smör/kokosfett om ska upphetta mat. Tänk på att enzymerna i tillagad mat redan börjar skadas vid +45 grader så varva helst lagad mat med färska sallader.

Det finns mycket att skriva om men det här är bara en väldigt kort vägledning. Laga från grunden med hälsosamma kryddor, ät rå mat, drick grönt te och vatten, ät mandel och nötter, bästa kryddorna är ingefära, cayennepeppar, gurkmeja, curry, persilja, dill och koriander. Här är verkligen två sidor som jag fått mycket inspiration från som jag rekommendera och läsa om hur mat och livsstil kan bota förebygga cancer;

truth about cancer 


Lista på bra livsmedel Good food to eat         E-vitamin källor