Musikens betydelse för oss...Vad vore vi utan musik?

För mig betyder musik så oerhört mycket, den väcker känslor & minnen på ett djupare plan än andra former av kommunikation. Det har man också upptäckt nu inom sjukvården där musiken kan hjälpa människor på alzheimers att minnas och leva upp med sina nära och kära, för många anhöriga är det ett fantastiskt sätt att dela glädje. Dessutom blir alzheimerspatienter mycket lugnare och kan ta mindre medicin. Musik används också när det gäller Parkinsons, där har många människor fått svårt att gå och röra sig, men musikens rytmer hjälper de att få bättre balans och rytm i hur de rör sig. Dessa framsteg är väldigt inspirerande, och jag kan verkligen rekommendera att se den korta dokumentären; ”MUSIC ON THE BRAIN”. Länk; Music on the brain 

Att hålla rytmen är unik för människan, det kan inte ens apor göra. Musiken är något som alltid varit med oss sedan urminnes tider och kanske till och med format vår evolution som självmedvetna varelser. I olika tider i olika kulturer har musiken använts för att sätta oss i andra medvetandetillstånd, musik och rytm är viktig i ritualer och har en stor del i att forma gemenskap. Forskning har tillexempel visat att vår hjärna producerar en stor mängd kärlekshormoner när vi sjunger tillsammans, långt mer än prat gör.

Hos schamaner/ursprungsfolk (även bland samerna förr), används trummor eller mantran för att skapa en monoton rytm som gör att vi öppnar upp vårt omedvetna. Långvarigt dansande till en fast rytm öppnar upp oss, och får oss att förstå att vi inte är ensamma, utan kollektiva varelser som är beroende och sammanlänkade med varandra, att vi är samma. Forskning har också visat att musik på ett unikt sätt superstimulerar många olika skilda områden i hjärnan samtidigt, vilket förklarar vilken kraft musiken har för oss på alla nivåer.

Frågan är hur medvetna vi är hur musik och ljud faktiskt påverkar oss. ”vårt öra” för musik har formats tillsammans med evolutionen, höga skarpa ljud signalerar fara och att vi ska uppmärksamma dem så vi ”vaknar till”, medan låga dova ljud har än mer sövande och lugnande effekt. Vi utsätts för ljud nästan konstant och påverkar hur vi känner. Jag har lyssnat lite på forskningen bakom ljudterapi som ett sätt att bota olika problem som ex tinnitus, läsproblem. (http://soundtherapyinternational.com/v3/) Det har fått mig att få upp ögonen (och öronen), för ljud också kan vara som ”förorening” för vår hjärna. Alltså att vi har svårare att slappna av, finna ro och tänka klart och kunna vara medveten om sin omgivning. Ett exempel; tänk bara på hur vår matsmältning påverkar av om vi är stressade, och många höga ljud och bullriga miljöer kan göra att vi känner oss stressade och få oss att äta sämre. Det kan också förklara varför många människor känner sig utmattade i storstadsmiljöer av alla konstgjorda ljud.

Jag tänker också på hur många ljud på en gång är distraherande för oss och gör att vi har svårt att vara närvarande. Därför söker sig så många till något som harmoniserar sitt liv, så som att dansa, sjunga eller bara slappna av till deras favoritmusik. Musiken har en otroligt stor del i våra liv, långt större än vad de flesta nog anar… Så när du lyssnar; känn musiken fylla hela ditt väsen, lyssna med hela kroppen, följ rytmerna och bara släpp taget, tänk inte, tänk inte på hur det ser ut, vem som ser, varför, eller hur. Musik är inget som förenas med tänkande. Bara var i musiken här och nu. Musiken och rytmerna är vårt inre flöde, vår inre resa. Några gånger varje sommar brukar jag bara spendera hela helgen med att bara dansa, och det är väldigt befriande att göra.. Ta och dansa i ditt hem är också befriande  :-)