SALTAD NOTA – Om matfusket

Jag har ett stort intresse i mat och hälsa, och jag har nu läst en bok om ”matfusket” i gatukök och restauranger. Författaren Mats-Eric Nilsson har tidigare skrivit böckerna ”den hemliga kocken” och ”äkta vara” som jag verkligen rekommenderar. Man blir medveten om hur mycket skräp som matindustrin tillverkar i jakten på billiga priser. Och deras hemliga recept för att manipulera utseende, smak och hållbarhet för att sälja mer genom att sänka kvalitén och därmed också HÄLSAN.

 Man kan säga att idag har kemisterna ersatt kockarna och den riktiga matlagningen. Allting är mer eller mindre inplastat och färdiggjort i stora centralfabriker, och för att det ska hålla längre och vara billigt tillsätts massor av tillsatser (E-nummer), man minskar på kötthalten och fyller ut med socker, sirap, salt och olika stärkelser. Det sker såväl i livsmedel som på restauranger, skillnaden är att det är möjligt att iallafall läsa innehållsförteckningen i butiken. Låt inte det ”hemlagade utseendet” på varan lura dig.

När vi äter ute vet vi helt enkelt inte något. Sådant som att köttet importeras ofta utanför EU och kommer från urusel djurhållning. Hur mycket tillsatser och glutamat som även på ”finare” uteställen. Inte allt för sällan kan det dessutom visa sig att det köttet egentligen är något annat än vad det står eller har blivit ”omärkt”.

Lokalt hembakat och lagat från grunden är sällsynt idag, få tycks vara redo att konkurrera med de välkända matkedjorna som ex; McDonalds, Subway, Espresso House, 7-eleven etc. Urvalet när vi behöver äta ute när vi är iväg och reser står oftast mellan plastmackor, fabrikskakor eller snabbmatsfritering. Hur kan vi då äta nyttigt? Måste vi alltid ha matlåda med oss?

Ett sätt är att välja aktivt med plånboken och fråga var maten kommer ifrån. Kanske måste vi betala lite mer för bättre och nyttigare mat. Det verkar finnas lite ljus i mörkret med uppsvinget av ekologiska varor och ”hälsobarer” samt de matställen och konditorier som satsar på riktiga råvaror. Dessutom har matindustrin fått lite att tänka på när medvetenheten blir större om matfusket. Medvetenhet är första steget. Sedan kan vi välja ”bra och dåliga” alternativ. Konsumenten bestämmer alltid vad som kan säljas.

TIPS för bättre mathälsa;

= Undvik helst färdigrätter och hel- och halvfabrikat, köpkakor, färdigsåser och dressingar. GÖR SJÄLV är nyckeln.

= Köp riktiga råvaror och börja laga/baka maten själv. Det är sällan svårt eller tidskrävande, det är bara en superbra investering i din egen hälsa. Börja lätt.