Köpstopp!?

Mitt senaste projekt har varit att läsa en bok jag hittade på biblioteket som heter ”Köp inte den här boken! – mitt år med köpstopp”. I den boken skriver Ann Christin Gramming en 365 dagars-dagbok där hon bestämmer sig för att bara köpa mat och bara det absolut nödvändigaste. Hennes idé är att avstå alla onödiga köp och att inte äta ute. Ett spännande experiment som väcker tankar runt konsumtion, hållbarhet och miljö. Men också hur vi själva mår av våra köpvanor.

 


Bakgrunden till den här idén är att det aldrig har shoppats så som vi gör nu, vi fyndar och shoppar loss överallt från kläder till teknik, vi köper nytt – och slänger som aldrig förr. Ett ”slit-o-släng-samhälle” . Och aldrig förr har det funnits så mycket reklam och PR, framförallt barn och ungdomar är i skottsiktet eftersom företagen är ute efter känsloupplevelser. Alltså folk som handlar med känslor och impuls snarare än eftertänksamhet och förnuft. Därför använder man lockande färger, röda reapriser, söta figurer/djur (Ex; ”Happy meals”) osv. Själva förpackningen säljer mer än innehållet. Det blir ”magiskt”.

Shoppa har också blivit ett tidsfördriv och i många fall en tröst att unna sig en tillfällig känsla av lycka som sedan snabbt försvinner igen. Så kan det fortsätta och för en del blir det ett tvångsmässigt beroende precis som en drog. Därför kan det vara bra att reflektera över vad man köper – och varför. Den bästa frågan är; Behöver jag verkligen det här?

Några tips för att ”shoppa smartare”;

= Undvik handla när du är som mest hungrig/sugen

= Planera köp efter dina behov (Vi slänger i genomsnitt 25 % av all mat vi burit hem )

= Ta med matlådor och mellanmål när du är borta

= Vill du gynna lokala, etiska, miljömässiga alternativ för en bättre värld? Odla själv?

= Köp begagnat, byt med varandra, låna, göra eget (kul också!) och använd det vi redan har istället för nytt

Vi har så mycket redan i vår värld och det finaste är det som redan är gratis! Också med bonusen att vi också får mer tid över och mår bättre än att jaga oss trötta av dyra livsstilar.

Inspiration till andra bloggar/hemsidor;

Mysimplerlife.com

Lifeclever.com

Zenhabits.net