-- MEDVETANDET -- fortsätter här..
 
Det stora västerländska dilemmat är att vi är rastlöst fångade i våra egna personliga tankar, och så lätt tar allting personligt - rädda att få vår uppblåsta stolthet sårad. Vi är tvångsmässigt besatta av att älta tankar och dessa tankar kan upprepas om och om igen som en gammal grammofonskiva. Trots att vi innerst inne vet att vi lägger massa onödig energi på detta, är vi som besatta av det och större delen av hela vår upplevelsevärld upptas av detta drama, inte bara i oss själva, utan i medier och i vardagliga samtal. Det gör att vi skapar lidande för oss själva och missar nyckeln till att finna frid och harmoni i livet; nämligen att uppskatta och leva nuet - att kunna släppa taget om alla tvångsmässiga tankar om hur saker måste vara, dömande, jämförande och vår inneboende stolthet, roller vi ska låtsas vara, alla fasta åsikter och oförmågan att vilja se och förstå andras perspektiv. Att inse detta fullt ut ändrar hela vårt perspektiv på verkligheten. För hur kan vi tro på något vi vet är en dröm?
 
Buddhas stora insikt var att allting är en illusion – att tankarna är imaginära, de blir bara sanna för oss när vi tror på dem, när vi lockas in i vår skapade värld av åsikter, värderingar och roller. Praktiskt sätt får insikten oss att sluta ta saker personligt och kastas mellan förtvivlan och hopp. Det får oss också att vakna upp till en enorm frid och medkänsla då vi ser att människor lider och orsakar andra lidande på grund av att de helt enkelt är fångade i sin egen omedvetna ”drömvärld”. I väst utgår de flesta människor ifrån att bli rika, äga massa saker och vetande för att fylla tomrummet inombords och bli uppskattade - likt barn som vill ha uppmärksamhet och tröst, sådan är egots natur, alltid sökande efter mer, eftersom i denna ”drömvärld” saknas visdom att bara tillåta allting vara precis så som det är - utan att hela tiden manipulera och förvränga verkligheten till sin egen fördel.
 
-- ANDLIGHET --
 
Som jag nämnt är västvärldens ”andlighet” tron på materiell lyx och social status. Helst att vi kan vara lite bättre än andra, äga mer än andra, veta lite mer än andra och därmed vara ”någon” med hög status med andra människor. Vi i västvärlden är besatta av rika kändisar. Vi är också besatta av allt som går ut på att vinna pengar, vinna tävlingar, erövra partners, eller titta på när andra skämmer ut sig.
 
Allt detta har med status att göra, vi är livrädda för att förlora vår värdighet och bli utstötta ur det sociala sammanhanget. Så vi spelar med i detta galna sociala drama på uppfyllelse, uppgång och fall. Men stoltheten har sitt stora pris att betala. Vi måste kämpa med att upprätthålla en fasad utåt. Försvara vår status, ständigt jaga och fly efter mer, försumma vår hälsa och förlora oss i allting annat än det som egentligen skapar varaktig lycka. Stoltheten; Det vi tror skänker oss vad vi vill ha, blir vår största inre fiende.
 
Vi tror att ting utifrån ska kunna göra oss lyckliga, att vi kan jaga oss till lycka. Vi lever i lockelsernas värld. En enkel visdom som vi tycks missa så fundamentalt är att det bara är vi själva som kan få oss att känna frid och kärlek. Kärlek, frid, sanning, lycka kommer inifrån. Här och nu är denna lyckans källa, i dig. Här och nu är allt som existerar.
 
Insikten om detta kan få oss att värdesätta stunden, värdesätta andra och ta hand om oss själva. Vi kan avsluta den meningslösa flykten att ångra det som varit, eller oroa oss för en framtid vi aldrig kan veta exakt hur den kommer bli. Andlighet är ett uttryck för att leva enkelt, att finna de element som är sann lycka. Väldigt enkelt, att ta hand om sin egen hälsa, att leva passionerat i nuet, värdesätta det vi har. Att sluta döma oss själva, och sluta döma andra. Fokusera på att lösa problem istället för att skapa problem. Att lyssna istället för att kontrollera och tolka allting. Med denna ökade medvetenhet kan vi också börja släppa taget, ifrågasätta, ta in världen på ett helt annat sätt, ta tid att utforska och observera, ta tid för andra, ta tid för att njuta, ta tid att ta hand om din kropp… för det finns ingenstans du måste vara. Du är här.
 

Tankarna försöker locka dig att planera och oroa dig, men andligheten skapar förmågan att se igenom detta tvångsmässiga tankemönster. Detta inre utrymme av frid saknas ofta i den upptagna och stressiga västvärlden som fylls av prestation och krav att vara någon speciell. Det skapar utbrändhet, mental och kroppslig utmattning av att känna sig jagad. Oförmåga att ha tid för varandra, kunna slappna av och reflektera på ett meningsfullt sätt. Olika meditationspraktiker o självobservation tas på stort allvar i stort sett i alla världens hörn utom här. Vi har ju som sagt inte någon tid att bara vara, och närvara utan någon agenda... Det som är källan till frid, kärlek och harmoni. Källan till kreativitet, fantasi, passion och lek. Det gör livet så mycket djupare och mer meningsfullt, som inte bara får livet att stanna platt och livlöst med en gnagande rastlöshet och vardaglig frustration. Det finns SÅ MYCKET MER när vi väl frigör oss från normer och illusioner.
 
Ha en fortsatt fin sommar, glöm inte stanna upp och se vad som är framför ögonen :)