Ljud är en mäktig kraft. Varje ljud är en vibration skapad av vågor, och det vi hör är ljudens övergång från den abstrakta idén till den fysiska verkligheten. Hela universums innersta väsen utgörs av dessa vibrationer som utgör alla atomer och all materia.

...In the beginning was the word, and there was light..

Har du tänkt på vilken makt dina ord har? Den första av två visdomar jag verkligen vill dela med mig av är; Ord är din intention, din tro och din verklighet. Orden är den berättelse du talar om för dig själv, antingen när du dömer dig själv eller uppmuntrar styrka och mod. Beroende på vad du faktiskt menar med dina ord skapar du himmel eller helvete.

Din intention manifesteras genom orden, det du säger blir din verklighet. Att såra någon börjar alltid genom att prata illa om dem. I många filosofier är det vi kallar för skvaller eller skitsnack lika illa som att skada en annan människa fysiskt. Men i vår kultur är skvaller något normalt, medier säljer skvaller och människor köper det.

I vår kultur maskerar vi ofta våra nedsättande ord om andra i form av ironi och sarkasm vilket också i sin sanna mening är en elak intention. Vi är snabba på döma andra och skapa rykten utan att faktiskt veta. Det är ett sätt att se ner på andra och skratta åt dem för att upphöja sitt ego. Ofta tänker vi inte ens på att vi gör det, det är en omedveten akt, men fortfarande sårar vi andra med våra ord. Som mest känsliga för dessa ord är vi under våra första levnadsår och hur våra föräldrar och omgivning talar om för oss vad vi är för något.

När vi lyssnar på dessa ord tror vi på dem, de blir hur vi formar och begränsar oss själva. Som när vi säger att vissa saker inte är möjliga, att vi inte duger, att vi inte klarar av något, att vi är fula och så vidare. Det blir vår verklighet, vad vi tror vi är och vad inte är, mönster som vi förstärker och repeterar för oss själva i vår inre dialog. Självdömande efter vi gjort "misstag", anklagande om vår kropp,  är illusioner vi tagit med oss under lång tid, ofta formade under våra tidiga år i livet.

Många människor har ofta en underliggande uppfattning om att vi inte är tillräckliga, att vi inte duger, eller att vi föds i någon slags synd som gör att vi är underlägsna andra (ex: auktoriteter/Gud. Det matas vi med både i medier, reklam, socialt och genom religiösa institutioner. Som att vi hela tiden har något att bevisa...

Vi måste överkomma detta ”synd-om-tänkande”, vi är alla lika mycket värda, vi är i oss själva unika och vi behöver acceptera oss helt och fullt för vilka vi är. Inte jämföra oss med andra. Lycka är helt beroende på om du accepterar dig precis så om du är, eller letar efter fel och att bli något annat. Om du envisas med att beklaga dig, skylla ifrån dig på andra och hela tiden hitta fel så skapar din biografi bokstavligt talat din biologi. Det du tänker, blir du.

Den andra lärdomen är just detta; Skyll aldrig (verkligen aldrig) på omständigheterna

Varje människa har hela universum inom sig själva, och så länge vi skyller på omständigheterna är vi blinda för hur vi själva skapar vår lycka/olycka. Alla vi träffar på blir bara offer för vår egen frustration eller kärlek till oss själva. Det är en direkt reflektion av hur vi dömer oss själva, och inte accepterar oss själva som vi är. Det är vi själva som speglar oss i andra. En människa som hatar sig själv mycket har svårt att uppskatta andras glädje, istället kan det ses som ett hån.

När du ser detta fullt ut, att alla människor bara pratar utifrån sin inre monolog, så ser du klart och tydligt att ingenting är värt att ta personligt. Elaka ord som andra uttalar är bara en form självhat och självförakt.

Samma sak; När du är elak mot andra, är det inte dem det är fel på,  dem bara väljer en annan väg, har en annan vilja och idé om världen är (hur galen den än kan verka). Det är du som inte kan acceptera det att det är så. Ta denna lärdom och bli medveten om hur du dömer, anklagar, skyller, och hatar. Början på att kunna älska sig själv är att bli medveten om vad du talar om andra, och om dig själv.

För att frigöra sig sådana mönster är det viktigt att vara helt ärlig och skapa en ny grund för vilka ord du talar om för dig själv. När du fortsätter upprepa positiva ord blir dem också mer och mer sanna för dig. När din egen tillit stärks försvinner tvivlet och rädslan för vad andra tycker. I indisk tradition är man noga med vilka ljud man använder eftersom man är medveten om kraften de har. Många upprepar mantran, alltså ljud som upprepar om och om igen, ett sådant är AUM, som är symbolen för det universiella ljudet och att finna närvaron här och nu. Vi använder alla ordens kraft, frågan är hur.. :-)