”Människor värderar varandra efter vad de har och inte efter vad de är... Ingen utom en själv kan ge dig frid.” – Ralph Waldo Emerson Self-Reliance

En av mina senaste projekt har varit att lyssna på Oprah Winfreys podtalks  ”Supersoul conversations”. Du kan lyssna här; http://www.supersoul.tv. Eller söka på youtube. Jag kan verkligen rekommendera att lyssna då det verkligen är givande och intressanta samtal. Lyssna gärna på Adyashanti, Eckhart Tolle, Ram Dass som alla varit några av de mest betydelsefulla personerna för mitt eget liv. Men även RuPaul, Brené Brown (som jag skrivit om innan i artikeln; ”mod att vara sårbar”), Alanis Morisette och många fler är fulla av visdomar. Nu senast tog jag del av Lynne Twist som pratade om sin bok; ”The Soul of Money”.

Soul of Money är ett koncept om hur vi värderar rikedom och pengar. Att så många av oss växer upp i en kultur där man får lära sig att det aldrig är nog, och att man inte ska nöja sig med vad man har.. De flesta av oss känner sig därför otillräckliga och bristfälliga. Vi går runt med en ganska dålig självbild där vi dömer oss själva för att inte vara bra nog. Där vi känner att vi inte har tillräckligt... att vi inte är tillräckligt snygga, smala, unga, roliga... eller att vi inte har tillräckligt med pengar, saker, tid, kärlek,  andlighet och så vidare. Många vaknar på morgonen och den första tanken är att jag inte fick tillräckligt med sömn, och den sista tanken på kvällen är att jag inte fick tillräckligt gjort idag.

Den här ständiga känslan av att inte vara tillräcklig får oss att känna oss psykiskt utmattade, stressade och olyckliga. Vi jämför oss också med andra (speciellt också genom sociala medier) och ser snabbt att det verkar som andra har MER än oss, oavsett om det är pengar, vänner, semester, tid eller något annat.  Vi jämför oss med vänner men också med mediernas ideal om hur man bör vara. Att följa med mode, trender och vad kända personer gör. Vi är sociala varelser och letar automatiskt efter att passa in och få bekräftelse av andra, problemet är att det ofta gör oss olyckliga att leta utanför oss själva medan den verkliga varaktiga glädjen finns inom oss själva.

Det är vi som har glädjen inom oss och den består i att uppskatta det vi redan har. Rikedom och fattigdom har egentligen ingenting med pengar att göra, det har med den inre rikedom vi känner när vi känner tacksamhet, kärlek och mening för det liv vi lever nu. Det är att förstå att vi redan är mirakel på jorden, att vi är skapta perfekta i våra unika kroppar. Det är att känna tacksamhet för att vi kan andas, att vi kan gå, att vi kan höra, se, lukta, att vi har människor, djur och växter omkring oss som ger oss liv, att vi har mat att äta.. att se att dessa saker är inte självklara och att det faktiskt är människor som INTE har detta, som inte kan gå, som inte kan se.. Tacksamhet är glädje och ”rikedom”, det får oss att acceptera och uppskatta våra liv precis som de är, och vi kan också glädjas för att andra har vad de har.

 

 Citat RuPaul

Tacksamhet är kanske det viktigaste av allt att odla fram i sitt inre. Att känna tacksamhet varje dag, stanna upp och reflektera över det. Att tillexempel tänka på 3-4 saker som man är tacksam innan man går upp och innan man somnar. Det kan hjälpa att skriva ner det i en ”tacksamhetsdagbok”. Det är otroligt kraftfullt att skapa mer glädje och inre rikedom så att vi kan komma ifrån känslan av otillräcklighet där vi bara blir avundsjuka, stressade och olyckliga. Vi behöver förstå att vi lever i överflöd, att vi är fantastiska varelser som fått en gåva att leva. Att vi alla är unika och att vi alla går vår unika väg som inte kan jämföras med någon annan. 

Vi kan inte vara någon annan för alla andra är redan upptagna. Vår plats är vår egen och den ska vi bära upp med stolthet. Vi skapar vårt bästa i vår egen takt och för det ska vi ge oss själva kärlek och uppmuntran, inte slå ner oss själva med mer skulddömande och skamkänslor att något är fel. Allting är precis som det är ska vara, den största gåvan har vi redan fått genom att leva här och nu. Förlåt det som har varit, och odla tacksamheten för det vi har nu – det är sann rikedom.